Of toch waar het voor mij allemaal begint. Doorheen mijn studies en mijn werkervaringen ben ik actief op zoek gegaan naar wat nu net zelfzorg of selfcare wil betekenen en hoe we tot zelfzorg komen. Verschillende boeken heb ik al gelezen en verschillende workshops heb ik al bijgewoond en gegeven, en er is één ding wat zeer sterk mijn aandacht heeft verkregen, namelijk wanneer we niet in de mogelijkheid zijn om nee te zeggen, kunnen we ook niet tot zelfzorg komen.

En deze nee, die voelt vaak toch heel wat onwennig aan. Niemand wil de “lastige, irritante of luie” collega, vriend, partner of ouder zijn. Nee zeggen gaat ook vaak gepaard met heel wat schuldgevoelens, maar stel jezelf eens volgende vragen: Moet je er steeds voor iedereen zijn? Moet je steeds iedereen te hulp schieten? Moet je van in de vroege ochtend tot in de late uren van de avond blijven doorgaan? Moet je altijd alles doen ook wanneer je er geen zin in hebt? Gaat iemand jou minder graag hebben omdat je zegt dat je hem/haar op dit moment niet kunt helpen?

Waarom is nee zeggen het begin van alle zelfzorgtrajecten?

We lezen het overal wel, om aan zelfzorg te doen is het nuttig dat we gezond eten, voldoende slapen, een balans vinden tussen werk/privé, voldoende inlassen van me-time, jezelf cadeautjes geven, je eigen prestaties erkenning geven, voldoende beweging hebben, aan meditatie doen, yoga leren kennen, jezelf even volledig afsluiten van alles wat met social media te maken heeft, mild zijn voor jezelf, jezelf prioriteit geven, het voor jezelf gezellig maken in huis, een momentje installeren om even op adem te komen (al is het 5 minuten), op zoek gaan naar emotionele en mentale stabiliteit in een drukke samenleving,… Ik kan uren blijven doorgaan met nuttige tips, echter ben ik mezelf er van bewust dat deze nuttige tips moeilijk stand blijven houden als we het ons niet gunnen om nee te zeggen.

Waarom is dan die nee zeggen het begin? Wanneer we nee zeggen, ontlasten we onszelf van iets wat we echt niet willen doen. Maakt dat ons een slecht persoon? NEE, dat maakt ons mens en dat maakt ons eerlijk, niet alleen tegenover de ander, maar vooral tegenover onszelf.

Wanneer we nee leren zeggen maakt dat we ook meer ruimte gaan maken voor wat we wel willen doen. In dit opzicht creëer je eigenlijk ruimte om je eigen innerlijke balans te vinden en stil te staan bij wat jij nu eigenlijk allemaal zelf wil of wat je nu net niet wil. Je creëert ruimte om op zoek te gaan naar jezelf, om te onderzoeken wie jij bent als persoon en niet als contact van de ander. Denk eens na over het volgende: Hoe wil jij dat mensen je omschrijven? Wil je dat mensen zeggen, hulpvaardig, helpende hand, staat altijd klaar voor de ander. Allemaal zeer positieve kenmerken! Of dat ze zeggen: Eerlijk, zelfzeker, hulpvaardig, respectvol. Wanneer we nee leren zeggen en meer aandacht hebben voor wat we wel en niet willen, gaan we ons veel zelfzekerder voelen, gaan we dit ook meer uitstralen en gaan we dit in communicatie en gedrag ook overbrengen. En vanuit die zelfzekerheid komen weer heel andere aspecten aan het licht die ons helpen om aan zelfzorg te doen en om een aanzet te maken naar zelfliefde!

Oefen eens bij jezelf:

Een (huishoudelijke)taak die je zo nodig moet doen maar waar je absoluut nu, op dit moment, geen zin in hebt en dat best kan wachten, is het dan nuttig dat je jezelf hier vandaag stress om bezorgd, wanneer het morgen je beter zou uitkomen? Zeg op dat moment dan tegen jezelf ‘Nee, niet vandaag.’

Of een oefening dat misschien al wat gewaagder is wanneer je de woorden nee niet over je lippen krijgt wanneer iemand je hulp vraagt: neem even de tijd om te voelen welke signalen je lichaam je geven bij die vraag, merk je een zucht op bij jezelf, of je schouders die plots verkrampen, je buik die vreemd aanvoelt? Zeg dan tegen die vriend/vriendin: ‘Sorry, maar ik ga nee zeggen’.

Wat nadat je nee hebt gezegd?

Vaak vinden mensen het niet prettig dat ze het antwoord niet krijgen dat ze hadden verwacht en beginnen dan door te vragen. Wees jezelf hiervan bewust dat dit in je beginperiode in het nee leren zeggen ook best frustrerend kan zijn, om telkens bevraagd te worden. Wanneer je iemand bent die altijd ja zegt, gaan mensen hiervan schrikken wanneer je plots zegt dat je hen niet gaat helpen.

Wanneer je gevoelens van irritatie krijgt omdat de ander zo blijft doorvragen, weet dan dat je op dat moment heel eerlijk mag zijn dat je zijn/haar vragen best lastig vindt en dat je jezelf ook niet moet verantwoorden, nee is nee. Ik raad iedereen zelfs aan om nog voor je die irritatie voelt, al een stop te zetten aan het doorvragen van de ander. Zo zal je ook steeds eerlijk en respectvol blijven in je boodschap.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: