Uncategorized

5 Basisprincipes die bijdragen tot een positieve connectie met kinderen en jongeren.

Vanaf het moment dat ik wist dat het mijn passie is om te werken met kinderen, jongeren en gezinnen was het voor mij heel erg duidelijk in welke richting ik mijn hulpverlening wilde opbouwen. Doorheen mijn jaren als begeleider/opvoeder binnen jeugdzorgvoorzienigen was het mijn doel om een zo goed mogelijke, huislijke, vervanging te bieden voor de periode dat de kinderen/jongeren in de voorziening verbleven. Dit doel gaat niet enkel om het bieden van een huislijke sfeer. Het was/is altijd mijn missie om hen te doen ontwikkelen in de mooie individuen die ze zijn.

Doorheen mijn ervaring zijn er enkele persoonlijke eigenschappen sterk aan het daglicht gekomen. Deze eigenschappen zijn voor mij, de dag van vandaag, gebundeld in 5 basisprincipes waarvan ik overtuigd ben dat deze ten goede komen in de connectie met kinderen en jongeren, zelfs met anderen in het algemeen!

Het gaat om volgende basisprincipes:

 1. Start een contact vanuit vertrouwen.
  • Ongeacht het dossier dat je al of niet voor je hebt gekregen of het idee dat je van het kind of de jongere hebt vanuit “van horen zeggen”. Het is veel makkelijker om ons te laten leiden door wat we horen en lezen, dan dat we de tijd nemen om de persoon voor ons effectief te leren kennen. Daarom wil ik de noodzaak om dit even niet te doen benadrukken.
  • Leg alles wat je denkt te weten even aan de kant en ga als een onbeschreven blad aan de slag met elke jongeren en met elk kind. Geef vertrouwen, vertrek niet vanuit wantrouwen omdat je iets negatiefs hebt gelezen.
  • Onthoud dat er vertrouwen van jou als coach, hulpverlener, leerkracht, ouder enzoverder, noodzakelijk is om ook het vertrouwen te krijgen en om een hechte band te kunnen opbouwen.
  • Fouten zijn er om uit te leren en wees daarom diegene die vertrouwd op het feit dat verandering mogelijk is wanneer we geduld hebben en het goede proberen te zien.
  • Weet ook dat soms mensen ook niet geholpen willen worden. Dan is het nog belangrijk dat je dat vertrouwen hebt gegeven omdat dan zij op één dag wel kunnen terugblikken op die ene persoon die wel in hen geloofde.
 2. Start een contact door het geven van respect.
  • Respect is een tweede basisprincipe. Het lijkt allemaal zo logisch maar ik zou het niet allemaal neerschrijven als dit niet noodzakelijk was. Al te vaak wordt respect nog afgedwongen, het idee “ik ben groot en jij bent klein dus jij moet luisteren” schuilt nog achter heel wat hoeken.
  • Laten we even heel erg duidelijk zijn dat je geen respect krijgt door macht uit te oefenen vanuit een bepaalde positie! Wanneer je respect geeft voor het zijn van de ander, krijg je respect en door dat respect krijg je ook veel meer gedaan of gaan je ze ook effectief aanhoren.
  • Door respect te geven en deze dan ook te verkrijgen kan je verder naar het maken van afspraken waar alle partijen zich in kunnen vinden, gaan afspraken minder verbroken worden omdat men denkt aan wat het met jou of met de ander doet. Respect zorgt ook mede voor connectie.
 3. Start een contact vanuit je hart, en niet omdat het moet of vanuit een studie.
  • Methodieken zijn een belangrijk onderdeel van je begeleiding en handelingsplannen, je functie maakt dat je begeleidingen moet doen of je die contacten moet hebben met gezinnen en jongeren/kinderen. Ook vanuit de maatschappij zijn er bepaalde moetens die geïntegreerd worden in je opvoeding van je kinderen.
  • Neem dan even een stap terug en bekijk waar de belangrijkste waarden en normen liggen vanuit je buikgevoel en niet vanuit wat volgens anderen moet gebeuren of hoe men volgens anderen zich moet gedragen.
  • Een connectie maken met een kind/jongere, of een ander in het algemeen, doe je niet door hem/haar in een hokje te plaatsen met gedragingen die “opgelegd” worden. Kijk naar de persoon die voor jou staat en wat past voor hem/haar. Wat is dan het belangrijkste, wat een ander denkt of hoe die jongere/kind zich voelt? Wat is dan het belangrijkste, dat er acting-out gedrag komt omdat hij/zij niet gehoord wordt, of dat, ondanks het blauwe haar, het kind/de jongere alles tegen je durft te vertellen en je samen een pad bewandelt.
 4. Luister en kijk tussen de regels.
  • Gedrag is niet altijd zomaar gedrag, onthoud dat! Gedrag is een onuitgesproken boodschap!
  • Een jongetje van 6 jaar dat zijn boekentas doorheen de huiskamer gooit en een driftbui krijgt omdat het zijn huiswerk van wiskunde moet maken is niet noodzakelijk om dat moment een irritant kind, het zegt iets, misschien heeft hij het moeilijk met wiskunde en schaamt hij zich omdat kinderen vanuit de klas hem hebben uitgelachen, misschien voelt hij zich dom omdat hij niet goed is in wiskunde,… Laat het gedrag het kind niet definiëren!
 5. Love unconditionally, installeer of versterk jouw vermogen om de ander onvoorwaardelijk te accepteren.
  • Heb jij het al eens gehad dat je iemand zo zeer wil overtuigen van jou gelijk? Dat je zo zeker bent dat jij het aan het juiste einde hebt en dat de andere toch maar op een vreemde manier naar de dingen kijkt?
  • STOP! Jij bent niet de ander en andersom! Je zult zien hoe de ander zijn/haar houding veranderd naar jou wanneer je aangeeft dat jij het niet eens bent maar hem/haar wel respecteert om zijn/haar mening.
  • Dat is onvoorwaardelijke acceptatie, je kunt het onmogelijk met iedereen eens zijn, dat is ook helemaal niet nodig. MAAR het maakt de ander ook niet slecht om te denken hoe hij/zij denkt, het maakt hen even goed slechts mens. Daarom is het noodzakelijk dat we wel open staan voor de persoon achter het idee, en niet de mens definiëren omwille van zijn manier van denken.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: