Klinkt veelbelovend en als ik het artikel over de studie mag geloven, is het dat ook. Het geeft net iets meer inkijk in de ouder als individu met zijn/haar competenties en gebreken.

Make Parenting A Pleasure

Een 12-weken durende studie waarin een ondersteuner groepen ouders (max 10p), laat netwerken en hen ondersteund bij knelpunten. Bij de start van het onderzoek heeft men de ouders enkele vragenlijsten laten invullen die betrekking hebben op symptomen van depressie, rond stress en stressoren, rond sociaal netwerk, het functioneren van het kind, voeding, het testen van de kennis van kind-ontwikkeling en gedrag en enkele indicatoren die zij zelf hebben ontworpen voor deze studie met stellingen als ‘om tot mijn kind zijn/haar noden tegemoet te komen, is het noodzakelijk dat ik goed voor mezelf zorg” (interessante stelling denk ik dan bij mezelf, iemand die zich enorm verdiept in zelfzorg).

Binnen deze 12 weken is er een ouderbijeenkomst van steeds 2 uur, waarin er tijd wordt genomen om terug te komen op de aangeleerde technieken en strategieën (waarin men een soort evaluatie maakt of het een passende techniek/tip/trick was voor deze ouder), ervaringen te delen en nieuwe technieken aan te leren.

Wat mij enorm aantrok aan deze studie was de invulling van de discussie modellen. De onderwerpen die men per sessie bespreekbaar maakte. Zo had men bijvoorbeeld het onderdeel “Getting started”, de eerste module waarin men concepten bespreekt rond het feit dat ouderschap de belangrijkste en meest uitdagende job is die er bestaat, of dat de ouders de fundering zijn van het gezin en dat positieve ouderschaps-skills niet vanzelf komen, maar geleerd dienen te worden en dat dit aspect bij de ene al wat makkelijker verloopt dan bij de andere. Wat een start!

Voor mij is deze studie een verademing omdat het terug naar de basis van het ouderschap gaat. Maar toch ook net iets dieper, het is alleen hier dat we ouders gaan ondersteunen via directe instructies, directe tools maar dat we ook de kwaliteiten gaan versterken om zo de valkuilen rond de minder sterke kwaliteiten, preventief te verkleinen en dan denk ik aan stress en boosheids-management technieken die jou als ouder helpen om toch nog op een positieve manier te kunnen reageren op je kind dat net op dat moment misschien erg zeurt ten gevolge van eigen ervaringen en gebeurtenissen die hij/zij heeft meegemaakt. Het helpt je om je koelte te behouden tijdens stressmomenten en waarbij je kind nog eens extra aandacht vraagt.

Maat dat is nog niet alles! Het zet ook jou als ouder aan het werk om consequent gedrag te vertonen, dat je in eenzelfde situatie, steeds dezelfde boodschap geeft. Een onderdeel wat veiligheid biedt in de opvoeding van je kind en dat standhoudt bij het opgroeien naar een adolescent.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: